Historik

Sommarnattens toner är en fransk- svensk musikfestival som årligen äger rum under sommaren i Roslagen.  Den svenske kompositören David Lampel, verksam i Paris, tog initiativet till festivalen 2002.

2002 annordnades festivalen under mycket blygsamma former med fyra konserter som gavs av pianisten Jean-Pierre Armengaud, Uppsala kammarsolister och skådespelerskan Linda Kulle.

Vid festivalens öppningskonserten 2003 uruppförde pianisten Jean-Pierre Armengaud ett nyupptäckt stycke av kompositören Claude Debussy, ”Kvällarna som upplystes av kolens glöd”från 1917. Denna världshändelse gjorde att festivalen fick omfattande uppmärksammhet inte bara i svensk TV, radio och press, men även i internationell media.  Andra medverkande var Stockholms Poulencensemble violinisten Gaëtane Prouvostm pianisten Sébastien Risler, flöjtisten Gunilla Von Bahr, skådespelerskan Anne Kulle samt sångerskan Sophie Fournier.

Sommaren 2004 ägde festivalen rum mellan den 15:e och 18:e juli i Blidö kyrka, Länna kyrka, samt i Penningby slott och dess aktivitetsområde hade utökats betydligt. En mästarkurs som leddes av den franske världsbarytonen François Le Roux och en gourmetmiddag med den svenske TV4 -kocken Michael Björklund var några av de nya evenamang som festivalen hade att bjuda på.

Den världsberömda franska stråkkvartetten Parisii gjorde sitt första Sverigebesök och gav bland annat en Sverigepremiär på Pierre Boulez ”Bok för stråkkvartett ”som de är ensamma i världen att spela och skådespelerskan Harriet Andersson debuterade som historieberättare med noveller av Guy de Maupassant  ackompanjerad av den franska pianisten Chantal Stigliani.

2005 gjorde festivalen sin entré i Frankrike. På svenska kulturhuset i Paris representerade då ett flertal svenska artister – bland vilka Uppsala kammarsolister, sopranen Susanna Levonen samt pianisten Bernt Wilhelmsson – Sverige under tre konserter som gavs den 26 juni.

I Sverige ägde festivalen rum mellan den 14:e och 17:e juli och bjöd bl.a på en Bellmanföreställning i 1700-talskostymer på Penningby slott. Barytonen Ulf Lundmark sjöng Bellmansånger ackompanjerad av den fransk-svenska trion ”Troll”. I samband med konserterna ställdes också Peter Dahls berömda Bellmanlitografier ut på slottet.

Bland de övriga medverkande fanns violinisten Régis Pasquier, pianisten Emmanuel Strosser, gitarristen Thibault Cauvin, Uppsala kammarsolister samt barockensemblen ”PEC” , med vilken barocken gjorde sitt intåg i festivalen vid en konsert i Norrtälje kyrka.

2006 ägde festivalen rum i Paris den 25:e juni och i Sverige mellan den 13:e och 16:e juli. I Paris framträdde Parisii-kvartetten, systrarna Darina och Nina Maleeva, violin och harpa samt sopranen Hanna Holgersson och pianisten Carlos Murakami.

I Roslagen blev det barockens år. Festivalen gästades av Drottningholms barockensemble samt av den världsomtalade franske cembalisten och dirigenten Christophe Rousset tillsammans med den japanske gambisten Atsushi Sakai. I Penningby slott gavs två överfyllda konserter av systrarna Maleeva och trio Troll och där kunde man även skåda Ingegerd Möllers tavlor. De unga stjärnskotten Bertrand Chamayou, piano och stråkkvartetten Modigliani gav bejublade konserter i serien ”Unga stjärnor i sommarnatten”.

2007 ägde festivalen rum mellan den 19:e och 22:a juli i Sverige samt den 23:e juni i Paris. SVT gjorde ett porträtt av festivalen i sin serie ”Musikbussen” som sändes 3 gånger under hösten. I denna kunde man bl.a se flöjtisten Patrick Gallois, cellisten Renaud Déjardin samt Baltic Chamber Orchestra, som består av medlemmar ur St Petersburgs Filharmoniska Orkester. En föreställning för barn med medlemmar ur Romeo & Juliakören gavs även i Norrtälje Konsthall.

Festivalen slog 2007 publikrekord och tog för första gången emot över 1000 besökare.

2008 konfirmerade det allt mer ökande intresset för festivalen som åter igen slog publikrekord med nära 1200 besökare mellan den 17:e och 20:e juli. Cecilia Zilliacus och hennes stråktrio öppnade med en bejublad tolkning av Bachs ”Goldbergvariationer”. I festivalens nya konsertplats, Skebo Herrgård, gav den franske pianisten Roger Muraro en mästarklass och en pianoafton.  Cattis Hofflin sjöng för barnen, Carl-Axel Dominique berättade om fransk musik, den unge stjärngitarristen Thibault Cauvin spelade på Penningby Slott och festivalen fick en fyrverkeriartad avslutning med oktetten ”Sirba”, som bjöd på Kletzmermusik i en fullsatt Norrtälje Kyrka.

2009 ägde festivalen rum mellan den 16:e och 19:e juli. Stråkkvartetten Arazzo, på tidstrogna instrument, var först ut i Norrtälje Kyrka. I Skebo Herrgårds orangeri bjöd de svenska artisterna Roland Pöntinen, piano samt Anna Larsson, alt och Matti Hirvonen, piano på två föreställningar. I Penningby Slott gavs två konserter med blåskvintetten ”Latitudes” och med den unge sopranisten Fabrice di Falco. Cellisten Emmanuelle Bertrand och pianisten Pascal Amoyel spelade romantisk kammarmusik och kvartetten ”Constrastes” bjöd till sist på eldig tango i en fullsatt Norrtälje Kyrka. 1400 åhörare etablerade festivalens nya publikrekord.

2010 var den äldre musikens år. 4 unga fransyskor och en flöjtist från Portugal öppnade festivalen med och följdes på lördagen av en Bach-dag på Penningby Slott. David Grimal spelade Bachs Sonater och Partitor för ensam violin följd av en orginell tolkning av ”Die Kunst der Fuge” med gambaensemblen ”Sit Fast”. Innan dess spelade på fredagen den franska pianisten Marie-Josèphe Jude på Skebo Herrgård följd av en sångafton  med barytonen Karl-Magnus Fredriksson ackompanjerad på piano av Gunnel Lundberg. På söndagen gav trumpetaren Romain Leleu en bejublad konsert i Länna Kyrka tillsammans med pianisten och organisten Matthias Lecomte och festivalen fick en svängig avslutning med sångerskan Margareta Bengtson ( f.d. ”The Real Group”), klarinettisten Staffan Mårtensson, pianisten Lennart Simonsson och bassisten Martin Sjöstedt.

Festivalen firade 10-års jubileum 2011 med en dundrande succé och publikrekord. över 1600 personer besökte de 7 konserterna. Efter en musikalisk skattjakt för barnen under torsdagen öppnade Eric Ericsons Kammarkör festligheterna på kvällen. De uppföljdes på fredagen av pianisten Roland Pöntinen i Skebo Herrgård, som var en av de tre artister som önskades tillbaka vid en publikomröstning som organiserades inför jubiléet under festivalen 2010. Fyrhändigt piano bjöds det på kvällen av Marie-Josèphe Jude och hennes make, Michel Beroff. Lördagen var traditionsenligt barockdag på Penningby Slott där 2 unga talangfulla franska musiker inledde med blockflöjt och cembalo följda av sång ackompanjerad av cembalo på kvällen. På söndagen spelade de tillbakaönskade Romain Leleu och Matthias Lecomte återigen i Länna Kyrka och tangoensemblen ”Contrastes”, även de från publikens önkelista, avslutade med ett musikkaliskt 10-årsfyrverkeri på söndagkvällen i Norrtälje Kyrka. P2 spelade in och sände flera konserter under augusti, med återsändningar under hösten och vintern.

Sedan 2012 hålls festivalen i Skebobruk, ett idylliskt Roslagsbruk från 1600-talet ca 30 km norr om Norrtälje, där konserterna äger rum i orangeriet. Evenemanget organiseras i samarbete med Skebobruks Kulturförening.